Traductor

dimarts, 2 d’octubre de 2012

LLAGOSTA O CRANCA?

Circular 103/2012

A Menorca, fa dos caps de setmana, previ anunci de visita i com els predicadors d’un temps en fer la capta, es presentaren uns comissionats a comissió. Naturalment les característiques de Menorca, més que per ser Reserva de la Biosfera per la seva gastronomia, conviden a fer-s’hi present en divendres per aprofitar el week-end.
Visitaren les oficines, de la mà d’un ambaixador de la Direcció: un no-membre dels comitès d’empresa[1]. Amb una barra i un cinisme sense enfront, s’aprofitaren de la paciència, la cordialitat i la bonhomia de la plantilla. La intenció era fer por[2], amb contes de llops i reformes laborals. Un dels visitants (ccoompany del Penedès) s’exaltava quan algú li rebatia les consignes de la Direcció que feia seves: “Tota la culpa és d’UOB i de la plantilla de Sa Nostra que els vota”, “La plantilla de Sa Nostra és el lastre (sic) del BMN i ara, amb el Popular, encara serà pitjor”, “L’absorció del BMN per part del popular ja està signada i és irreversible; no té marxa enrere”, “El problema és que Sa Nostra té un Pacte d’Empresa massa bo i un Pla de Pensions molt superior a la resta”... Com quedem? No era tan dolent?
L’explicació del bloqueig del BMN als acomiadaments pactats de les Balears és de sainet[3]! Els criteris empresarials, l’optimització de recursos, les raons objectives, la competitivitat i l’eficiència no compten. La insensatesa del bloqueig, per obra i gràcia d’una Direcció orgullosa i prepotent que sacrifica la millora del compte de resultats i evita racionalitzar la plantilla per estimular una guerra sindical és culpa de... UOB! Sort que, a Menorca, no parlaren de qui va ser l’assassí de Kennedy.


El seu recital apocalíptic, oficina a oficina, va ser una mala imitació de Nosferatu. Només varen venir per dir-nos que la cosa està malament? Per acusar UOB de tots els mals del món mundial? Aquest era l’objectiu de les seves visites? Molt bé, gràcies! Ara ja sabem que la cosa és fotuda i que hem de matar UOB. Dit això (que tothom ha escoltat mil vegades en la voz de su amo), ens han dit mai els sindicats lacais de la Direcció què faran ells per defensar la plantilla? Qualque dia parlaran en positiu per mostrar el seu full de ruta? O és tan irracional com la seva trajectòria de criticar un Pacte d’Empresa i un Pla de Pensions que, de cop, són “massa bons”? Quina serà la seva estratègia? Anunciar vagues contra una proposta infumable de la Direcció que després signen i justifiquen? Atacar l’únic sindicat que no ha claudicat a les pretensions directives? Escampar les frases-consigna de l’empresa? És aquesta la raó de ser dels sindicats: defensar retalls de drets laborals i defensar l’oprobi empresarial? Dels sindicats grocs, sí!
En la seva línia discriminatòria, no només justificaren, sinó que defensaren que la reducció de personal s’apliqui sobre els joves, perquè és més barat a l’empresa. Ja que eren a Menorca, on el cost de la vida és, com a Eivissa i Formentera, superior al de Mallorca que ja és molt superior al de la Península, els visitants podrien haver explicat a la plantilla com és que varen acceptar deixar a disposició empresarial el Complement de Residència. També podrien haver criticat un poc les polítiques directives que han esfondrat les caixes (encara que la gran culpa és d’UOB) i, el comissionat que procedia de Caixa Penedès, també hauria pogut referir-se a les darreres jubilacions milionàries dels directius de la seva entitat, actualment en els tribunals. Clar que... els seus representants en els òrgans de govern varen donar el vist-i-plau! És això que fan? Directius blindats i remers baldats?
UOB mai no acusa en abstracte, sinó amb dades certes i fets provats. Ja en poden fer de voltes! Ja en poden escampar de mentides directives! Ja en poden inventar de culpes per penjar a qui no accepta profanar la legalitat vigent ni regalar drets laborals aconseguits amb molt d’esforç, molts d’anys de lluita i, en més d’un cas, a canvi de negociar quid pro quo. En tot cas, com que aquestes comissionades visites pastorals patrocinades per la Direcció continuaran, podríem haver fet la gracieta de titular aquesta circular QUE VE EL CCOOCCOO!, però el discurs de la por que fomenten és un fracàs estrepitós, gràcies a que la nostra plantilla no va de romanços i ja ha vist quina ha estat la seva aportació històrica. En comptes de por, fan rialles!
La plantilla de Menorca va quedar amb una pregunta a l’aire que ens han traslladat i hem d’admetre que no els hi hem sabut respondre: què volen, aquesta gent? Clar que ells, aquesta gent, no varen respondre les preguntes de la plantilla menorquina o, si ho feren, va ser com sempre fan: amb circumloquis abstractes. No saben on són, ni cap a on van, ni que passarà, ni si ens podran defensar. No tenen més projecte que continuar submisos i agenollats adorant l’anyell d’or patronal. Tanmateix, la pregunta vertaderament important per a ells, els hi va fer el cambrer del restaurant quan els va veure la fesomia de corbs afamegats: llagosta o cranca? De part nostra, els hi recomanaríem llagosta. Així no practicarien el canibalisme, perquè ells, talment com els crancs, caminen per enrere![1] Quin paperillo i quin teatrillo! Josep Capó Balcells no va sortit escollit a les eleccions (ocupava el 7è a la llista de CCOO d’oficines, i el resultat electoral d’oficines va ser UOB 18, CCOO 3, UGT 2). Per tant, d’acord a la legislació vigent, no disposaria de crèdit horari per realitzar funcions de representació sindical. Si té crèdit horari podria ser perquè és delegat LOLS, però també hi ha un màxim de delegats establert per llei, per sindicat i centre depenent del percentatge assolit a les eleccions. Suposam que s’està complint la llei, que no es permet fer ús d’hores pirata i que no hi ha discriminació sindical? Si no fos així, s’estaria cometent un delicte molt greu i fomentant el Divide et impera. Això tendria un nom: sindicalisme groc!
[2] Prou d’amenaces innobles! (Lluís Llach)
[3] Un dels visitants es presentava amb el llinatge Cartanyà. Els qui vàreu suportar el serial Lo Cartanyà de TV3, ja us podeu fer a la idea. Els seus pronòstics meteorològics no varen fer forat a Menorca. Allà, qui més qui menys, sap aguantar bé la Tramuntana i els caps de fibló!
(...)


Descarregar en PDF - Català


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.