Traductor

dimecres, 28 de novembre de 2012

RETORN A JURASSIC PARK?

Circular UOB 140/2012RETORN A JURASSIC PARK?
Visquem i coses veurem! –sentencia la dita–, però la realitat és que ja n’hem vistes de tot color. Arribar a l’extrem de posar nom de persona a una aplicació tecnològica és tot quan es pugui dir. Quan ho vàrem veure ho trobàrem, més que ridícul, patètic. No obstant, vàrem decidir cercar si hi havia qualque aspecte positiu. Ah! Tal vegada el nom podria ser un detall amb Caja Granada, perquè segons el diccionari a Andalusia salzillo és sinònim d’arracada. O podria ser zarcillo i, en aquest cas, constituir un tribut d’homenatge (ei, i de comiat!) a Caixa Penedès, com a terra de bons vins, perquè en botànica és el filament prim dels ceps que permeten la vinya enfilar-se. Com que a Sa Nostra aquest nom no li diu res, quina opció quedava? Ah, sí, clar, Múrcia! Ens vàrem adreçar al senyor Google i li demanàrem la possible relació. Bingo!
Francisco Salzillo va néixer i va morir a Múrcia, on va viure sempre (només va anar una vegada a Cartagena). Va ser un escultor barroc que treballà únicament els temes religiosos en fusta policromada. És a ell a qui l’imperi murcià, embolicat d’una egolatria malaltissa, vol honorar? Per quin motiu? Per haver estat escultor de tombes i de passos de setmana santa com la Virgen de las Angustias o Nuestra Señora de los Dolores? Per destacar en els rostres torturats de la gent que pateix? Si és així, ja devem estar ben arreglats! És que la cosa va de cementiris i de penitències? De tortures i de maltractes? No sabem si, tot plegat, fa més pena que rialles. Li donaran la medalla de la ciutat al qui ha tengut la ocurrència? Segur que l’empresa de màrqueting es farà famosa. O tractant-se d’un home nascut fa més 300 anys, és volia indicar que el nou operatiu ens fa recular segles?
Algú s’imagina designant el pla expansió de Sa Nostra com Juníper Serra? O el nou teleprocès amb el de Ramon Llull? Posats a fer comparances odioses (aquí també tenim un escultor i arquitecte insigne) i a copiar les astracanades murcianes, qui va descartar el nom de Guillem Sagrera? Posats a cercar un nom adequat, ens permetem de proposar Myotragus Balearicus. Perquè, al cap i a la fi, d’això es tracta, no? De fer un revival cap als nostres orígens culturals, d’endinsar-nos dins del túnel del temps? Tanmateix, el futur pot esperar! 


(...)

Descarregar circular completa en PDF - Català
Descargar circular completa en PDF - Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.