Traductor

dijous, 12 de gener de 2017

CAN TÀPERA, PROTEGIDA (EN PART?)

Circ. 002/2017
Circular completa (PDF): català / castellano
Des d’UOB celebram la protecció del bosc de Can Tàpera i que s’eviti l’enorme afectació territorial derivada d’un gran “pelotazo” urbanístic en què Sa Nostra estava involucrada, i l’atemptat mediambiental que suposava la construcció d’un vial que xapava el bosc per la meitat.
El primer comunicat alertant del perill que corria aquest pulmó verd de Palma va ser una circular del Comitè Intercentres de Sa Nostra, d’1-12-2004. A l’Ajuntament de Palma hi havia el PP i el senyor Rodrigo de Santos era a Urbanisme. Qui negocià per Sa Nostra el canvi de terrenys i d’usos va ser el Sotsdirector General Adjunt a Presidència i Direcció General, senyor Fernando Marquès (actualment a ISBA). El Director General de Sa Nostra era el senyor Pere Batle i el president el senyor Llorenç Huguet. Amb aquests, es va donar via lliure al conveni amb l’Ajuntament de Palma que incloïa el vial que havia de xapar el bosc per la meitat. Un vial que a més havia de pagar Sa Nostra. (Sa Nostra, fent carreteres!) Immediatament després d’aquell avís del Comitè, el nostre sindicat va fer seva la reivindicació, mentre que altres sindicats acusaven el Comitè de Sa Nostra de “fer política”.
Al llarg del temps hem duit a terme moltes d’accions, en col·laboració amb la plataforma Salvarem Can Tàpera: a nivell intern, recollides de signatures i oposició frontal a la Direcció de Sa Nostra i l’especulació urbanística. Dins els Òrgans de Govern, vàrem fer molta de feina per provar de convèncer altres membres que no tenien tanta de cura envers el territori o el patrimoni fundacional. Fins i tot ens vàrem presentar a la convocatòria d’ajuts per a “Projectes de conservació  de la biodiversitat” de la pròpia Fundació Sa Nostra, en què demanàvem “1 euro” per salvar Can Tàpera! No ens donaren l’ajut!
A nivell extern, hem participat darrera la pancarta “Salvarem Can Tàpera” a les grans manifestacions en defensa del territori, i ens hem entrevistat, al llarg del temps, amb coordinació amb els que foren consellers generals de Sa Nostra en representació del personal, amb diferents equips de govern (Consell i Ajuntament), amb grups de l’oposició, partits polítics, diputats, entitats i activistes, etc. Trobant ens uns casos aquella sensació que et poden estar “passant amb cançons”, i en altres molta de sintonia. Vàrem muntar una exposició al nostre antic local sindical, a la que de fet, va venir el que avui en dia és Batle de Palma, senyor José Hila, que ens consta que recorda aquella visita.
Un punt negre d’aquesta modificació és que s’augmenta fins a 12.884 m2 (per què aquesta xifra, exactament?) l’edificabilitat a la part que és “de BMN”. Ens imaginam que volen dir de la (nova) Fundació Caixa de Balears o, si de cas, encara de la Fundació Sa Nostra. 12.884 m2 quan actualment, segons el Cadastre, n’hi ha uns 6.200 m2! (3.961 m2 d’ús cultural –les cases–, i 2.080 + 158 m2 d’ús esportiu –les pistes esportives i la piscina–). Passar a 12.884 m2 vol dir DOBLAR la construcció (o triplicar els edificis). Això no és una “petita ampliació”, com s’ha dit. Per això, no amollam el mac, seguim vigilants i prudents en aquest tema de Can Tàpera. No creim que s’hagi acabat la lluita.

Finalment, volem fer èmfasi en tres coses: la lluita d’UOB en defensa de Can Tàpera (sovint en solitari però mai no abandonada), la satisfacció per totes les mesures proteccionistes i el REBUIG TOTAL a qualsevol ampliació, sobretot quan es veu que seria possible triplicar l’actual part edificada al tros de les Cases. Can Tàpera és el pulmó de ponent de la ciutat de Palma i UOB continuarà defensant que no s’aixequi un metre quadrat més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.