Traductor

dilluns, 15 de desembre de 2014

RISSAGA POSTELECTORAL!

Circ. 073/2014
Circular completa (PDF): català / castellano

Un antic membre del nostre equip de feina va dir, fa anys, en un dia de reflexió previ a una jornada electoral: “Quines maldats deuen pensar els directius per demà passat?” Complert! Just després de les passades eleccions del 26N, la Direcció de BMN tornava a practicar terrorisme laboral llescant cartes d’externalització a tort i a dret i amenaçant treballadors dels Serveis Centrals de Palma amb allò de le voy a hacer una oferta que no podrá rechazar. Per acabar-ho d’adobar, el pitjor de tot: circula que en breu es donaran cartes d’acomiadament fins assolir els 4189 FTEs. Rumor o certitud? En qualsevol cas, la pregunta que ens feim avui és: ho poden fer? Per què? Parlem-ne[1].
SUCCESIONS D’EMPRESA ‘PURES’. PER QUÈ ARA SÍ I ABANS NO?
Les successions d’empresa ho són cap a la mercantil Sernostrum SLU, que és una redenominació d’allò que es deia ‘BEM’. Les cartes de subrogació –ep!, que no es lliuren als caps de departament ni d’àrea– tenen una clàusula de retorn en cas de variació substancial de l’accionariat de BMN. Vàrem analitzar les cartes (quan ja tenien el placet d’UGT!) i vàrem detectar una sèrie de coses de les que vàrem informar d’immediat a les persones afectades i a RRHH:
1.     Sernostrum és una empresa del mateix grup econòmic i la carta no en diu ni pruna, d’això. És una informació molt rellevant i caldria que se’n fes esment.
2.     El lliurament de cartes es du a terme d’un dia per l’altre. En canvi, als treballadors se’ls imposa un preavís de dos mesos abans de poder exercir el retorn a BMN. No hi ha equivalència. BMN actua com els cacics.
3.     No s’ha dut a terme la preceptiva comunicació al Comitè d’Empresa. BMN es passa la Llei per l’entrecuix. És una vella argúcia de la Direcció d’intentar aprofitar que els nous comitès derivats de les eleccions encara no estan constituïts, però tanmateix han comès una infracció, perquè s'ha de notificar a l’òrgan en funcions.
4.     La clàusula de retorn té una mancança que posa en perill cert (perquè parlam de BMN, una empresa que incompleix sistemàticament allò que pacta) una part de les quanties d’una eventual futura indemnització per acomiadament (la corresponent al temps de permanència en Sernostrum). RRHH ens va dir que les cartes ja estaven fetes i que “no se toca ni una coma”. Divendres passat hi va haver una segona tongada de cartes i seguien sense dur esmenat res de tot això. BMN practica allò tan típic del “mantenella y no enmendalla”.
Tot plegat dóna la raó a UOB en quatre coses que ja hem publicat repetides vegades:
Primera. Com vàrem explicar abans de les eleccions, UGT va vendre fum quan feia llistes dient que “deixava les sigles” perquè els afectats per futures externalitzacions poguessin “negociar de primera mà les condicions”[2]. Doncs, algú ens pot explicar qui ha negociat? Perquè qui ho hagi fet s’ha lluït! Quatre esmenes d’UOB en una brevíssima i succinta carta de successió empresarial. Aquí no hi ha hagut cap negociació sinó una imposició empresarial, maquillada amb el “teatre sindical” de costum.
Segona. També vàrem publicar que la doctrina creada arrel de la sentència de l’externalització guanyada per UOB deixava les coses molt clares. No hi podia haver canvi de condicions! Què havien de negociar, doncs? Una clàusula de retorn coixa? Què ens volien fer creure? Tot formava part d’una masquerade per prendre representativitat electoral a la veu de la plantilla. UOB talla els fils i desmantella els titelles[3], que queden en evidència una vegada més.
Tercera. Que la Direcció de BMN hagi optat per aquesta via a l’hora d’externalitzar treballadors és un senyal clar de la seva poca confiança en el recursos de cassació (el seu i el d’Energuia Web). Com ja hem publicat, aquests recursos al Tribunal Suprem (que ja han estat contestats per UOB amb sengles impugnacions) només són una tàctica dilatòria per guanyar temps i canviar d’exercici econòmic abans no hagi de fer front a totes les indemnitzacions per danys i perjudicis que els cauran a damunt quan les sentènciES siguin fermES (sí, en plural: recordem que els signants de l’endemesa no es varen conformar amb cometre UN frau de llei sinó que varen reincidir i aplicaren el mateix patró per externalitzar els Serveis Generals a Docout).
I quarta. No deien certs sindicats (i la Direcció) que eren tan bones i ajustades a dret les externalitzacions anteriors amb canvi de condicions i mobilitat geogràfica? Si fins i tot varen tenir la poca vergonya de defensar-les al judici oral, davant la Sala de l’Audiència Nacional, fent costat a BMN i Energuia Web! Quin escàndol, senyores i senyors d’UGT i de SESFI! On són les companyes i companys que vàreu defenestrar? Us importen un rave? Per què aquells treballadors no varen merèixer una subrogació “pura” en aplicació de l’article 44, fins i tot amb una clàusula de retorn com la implementada ara? Us creis tocats per la mà divina per disposar a voluntat de la vida de les persones? No ens basta la piconadora de Direcció de BMN que encara heu de venir vosaltres a reblar els claus de la ignomínia? No tendreu descans!
MOBILITAT GEOGRÀFICA: UNA ‘GRÀCIA’ SINDICAL?
Just abans de la campanya electoral ja es varen donar algunes cartes de mobilitat geogràfica. Aquesta mesura va aparèixer a l’acord de l’ERO de maig de 2013 sense haver estat negociada en el període de consultes. Varen signar aquesta mesura UGT, CCOO i els sindicats de SESFI. A la vista oral varen dir que era una mesura que es va incloure a darrera hora per “evitar acomiadaments”. Moltes gràcies, colla de venuts! Com es pot tenir tanta de barra? Desconvoquen una vaga alhora que dinamiten la protecció que rau en el Conveni Col·lectiu quant a que les mobilitats fora d’una illa han de ser acceptades pel treballador? Ja poden dir missa. Ho tornam a repetir: NO ES VA NEGOCIAR! En conseqüència, entenem que haurà de ser declarada nul·la gràcies a la demanda judicial d’UOB. Quant a evitar acomiadaments, servirà? Vegem-ho.
I ARA, A LA FI, VÉNEN ELS ACOMIADAMENTS?
Circula el rumor que Iñaki Cazorla es passeja amb l’acorador. La pena de mort laboral toca a la porta? Com pot ser, us demanareu, si ja es va arribar al topall de les 170 baixes incentivades? Doncs, perquè els signants de l’ERO, UGT, CCOO i SESFI es varen deixar ficar aquest textet al “Programa de bajas por designación de la empresa”:
Este programa supone la garantía de llegar a la cifra de reducción de plantilla prevista en el punto anterior [Programa de baixes incentivades], de manera que se aplicará durante los años 2013 y 2014 en cuantía tal que se garanticen las 170 extinciones indicadas, así como en todo caso que la plantilla a 31 de Diciembre de 2014 sea de 4.189 trabajadores o su equivalente en persona/año, de manera que todas las plazas que no queden cubiertas por los programas de bajas de mutuo acuerdo, de ventas de redes de oficinas, de bajas incentivadas y del 50% del programa de excedencias, serán incluidas en este programa de bajas por designación de la empresa.
Una vegada més l’empresari es va reservar el comodí i la locució “así como en todo caso” dóna peu a l’engrunada. Actualment, hi ha més de 4.189 FTEs? I tant! Les xarxes de sucursals, poden aguantar més suspensions o reduccions de jornada? Creim que no. I qui tenia potestat per vendre o no xarxes de sucursals? La Direcció!
Els crits de “torero, torero” de l’assemblea de directius de BMN dedicats a Luis Mendoza encara ressonen per escarni dels sindicats signants de l’ERO de carta blanca” i del “No a los despidos en BMN”: UGT, SESFI (SELG, SIC, SECP, ACCAG) i CCOO. Vergonya, cavallers, vergonya!

UOB, contra el terrorisme empresarial de la Direcció del BMN i de la complicitat dels pseudosindicats col·laboracionistes, continuarà vetllant per exigir el respecte a la legalitat i persistir en la defensa dels interessos laborals![1] UOB tenia previst publicar, com sempre després de les eleccions, els resultats i els gràfics per a cada una de les meses itinerants, però per respecte a les persones afectades per aquestes mesures hem hagut de suspendre sine die aquesta publicació. Tot amb tot, les dades i els gràfics resten a disposició de totes les persones interessades en saber al detall els resultats per a cada mesa.
[2] Ja vàrem denunciar en el seu dia la barroera tàctica de formació de llistes d’UGT. La plantilla no es va deixar entabanar i el temps li dóna (ens dóna) la raó.
[3] Els seus objectius eren dos: que UOB passàs a tenir menys d’un 10% a nivell de tot BMN (obtenint un bon resultat a oficines) i que perdéssim les eleccions a Son Fuster. N’hi ha que encara cerquen la caixa negra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.