Traductor

dimecres, 16 de desembre de 2015

CONVENI COL·LECTIU: FUENTEOVEJUNA, PER FAVOR!

Circ. 071/2015
Circular completa (PDF): català / castellano

CONVENI COL·LECTIU: PRIMERS SÍMPTOMES DE PRÒXIMA SIGNATURA... I DE NOUS RETROCESSOS LABORALS?


Resumim la situació:
  • El 19 de novembre els sindicats CCOO, UGT i CSICA renuncien a cinc mesos d’ultraactivitat del Conveni i estableixen un nou límit negocial a un mes i escaig vista.
  • Els sindicats “de les retallades” simulen una presumpta conflictivitat laboral i anuncien mobilitzacions de perfil baix, com una recollida de signatures.
  • No es compta amb CIC per aquestes mobilitzacions.
  • ACARL suspèn unilateralment (?) La reunió de la Mesa Negociadora del Conveni que estava prevista per demà, 1 de desembre. Per què? Es reunirà amb ella mateixa. La reunió de la Mesa es passa al 10 de desembre.
  • Això deixa un calendari de 21 dies plens de festius. El marge negocial queda limitat al màxim. La situació és idònia per a l’ACARL.
  • La urgència sobrevinguda gràcies a la referida gestió sindical i les presumptes “pèrdues” i “riscos” en cas de finalització de la ultraactivitat pactada possiblement porti als sindicats complaents a la signatura del nou conveni. Serà d’avenços o de retrocessos? Hi haurà equilibri?

L’escenari en el qual es va signar el conveni 2010-2014, era completament diferent a l’actual. Hi havia 45 caixes d’estalvi en una situació tremendament complicada i un horitzó que s’ha demostrat pitjor. I aquest context es va signar el Conveni que encara mantenim, tot assumint importants pèrdues dels empleats. El panorama actual és completament diferent ja que les entitats, un cop reestructurades, comencen a donar beneficis.

Els que han assumit el cost tant de l’anterior Conveni com de les reestructuracions han estat els treballadors. Per tant, el nou Conveni ha de ser, com a mínim, d’equilibri. Tota la representació laboral hem de mantenir la fermesa en la Mesa de Negociació. Si a la primera de canvi l’ACARL porta a CCOO, CSICA i UGT on vol, els sindicats, davant les plantilles, perdran la poca autoritat moral que els quedava. És a la Mesa on cal demostrar la fermesa i als Tribunals de Justícia on cal defensar els escassos drets que resten.

Per què CCOO, CSICA i UGT ens han exclòs de les mobilitzacions de baixa intensitat després del “Fuenteovejuna” de les anteriors –“Per un Conveni sense retallades”–? No vàrem quedar bé a les fotos? Pot ser perquè ens saben al·lèrgics a la pols del “teatre de les mobilitzacions” quan ja se sap que l’obra acaba amb els signants rebolcant-se en el fangar de les retallades i els retrocessos laborals?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.