Traductor

dimarts, 30 de maig de 2017

Préstecs per a la Residència Habitual: nova discriminació a Sa Nostra gent!

Circ. 2017-37
Circular en PDF (català | castellano)El gener passat vàrem fer una sol·licitud escrita i argumentada a la direcció de RRHH de BMN perquè els tipus terra [1] dels préstecs “segon habitatge” (els prestataris dels quals són molts de treballadors procedents de Sa Nostra) s’adequassin també a les rebaixes de tipus terra pactades al Conveni Col·lectiu per al préstec “primer habitatge” (i.e.: la residència habitual): un 0,90% per al 2017 i un 0,50% per al 2018, de tipus mínim; i un 5,25% de tipus màxim.
Per què ho varem haver de demanar? Perquè ni CCOO, UGT i CSICA, ni la patronal, durant la negociació del darrer Conveni Col·lectiu, no varen tenir en compte que, a Sa Nostra, el “segon habitatge” (que ja té un tipus d’interès, per cert, un 50% més car que el “primera”) s’utilitzava amb moltíssima freqüència no per adquirir una segona residència, sinó per complementar l’import estipulat per al “primer habitatge”, que a les Illes Balears no bastava, ni prop fer-hi, per adquirir la residència habitual. Succeïa el mateix en altres territoris, d’“expansió”. A la Mesa del Conveni falla l’anàlisi de la situació preexistent i agafen el bolígraf de signar sense parar esment a les incoherències que generen els acords que subscriuen.
Retrocedint en la cadena de despropòsits, els mateixos sindicats (UGT, CCOO i SESFI –ara dins CSICA–), ja dins l’època BMN, varen pactar i signar amb la direcció del banc l’“Homologació de condicions laborals”. Just després de l’ERO, es dinamitava el Pacte d’Empresa de Sa Nostra, tot deixant els treballadors, amb les respectives operacions actives i passives, en els llimbs laboral i jurídic. Aquesta desregulació l’ha aprofitada la direcció de BMN per a dur a terme un seguit arbitrarietats tant a treballadors en actiu com desvinculats. Entre altres, una d’especialment flagrant és el tipus d’interès que s’inclou a l’annex de la pòlissa del préstec d’“Atencions diverses”. Curiosament, aquest préstec també va ser tunejat per l’Acord d’Homologació de condicions (sí, pels mateixos sindicats de constant referència). Però també es varen oblidar de regular què passava amb el tipus d’interès en cas de desvinculació del treballador. Per això, l’empresa imposa a l’annex un Euribor + 5,75%, diferencial que ha escandalitzat més d’un fedatari públic! Respecte a aquest annex, des d’UOB hem fet reiterades peticions perquè es revisi aquest diferencial i l’empresa no fa altra cosa que contestar “ja ho mirarem”.
Tornant al tema del tipus terra, vist el silenci administratiu de l’empresa vàrem exposar la petició a la Mesa Laboral de BMN, on hi ha la direcció de RRHH i tots els sindicats. RRHH va dir que la petició d’UOB tenia fonament, que estava ben argumentada i que l’entenia, però la seva resposta era “NO”. Els sindicats UGT, CCOO i SESFI-CSICA no varen pronunciar-se. Un altre mutis callando sindical a una proposta de justícia que prové de les Illes Balears?

Atès que es pot demostrar documentalment quins són els préstecs, en plural, destinats a adquirir la “residència habitual”, informam els afectats pel discrim que seguirem fent gestions per revertir-lo (si voleu, contactau amb UOB per explicar el vostre cas particular i conèixer tota la casuística). Emplaçam els sindicats a pronunciar-se: tots els préstecs amb destí dels fons la “residència habitual” han de tenir una regulació coherent, sí o no? Com pot ser que Hisenda, a la declaració de l’IRPF, accepti els dos préstecs amb aquesta qualificació i BMN i l’ACARL/CECA no? No pot ser que UGT, CCOO i CSICA, signants del Conveni Col·lectiu, mirin cap a una altra banda!


[1] Paradoxalment, els treballadors de banca serem dels pocs clients d’“actiu” que restarem amb clàusules terra vigents i, aparentment, legals. Algun ‘espavilat’ va aconseguir que els sindicats majoritaris les acceptassin al Convenis Col·lectius de Caixes, palanca des d’on després es varen poder catapultar als pactes d’empresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.