Traductor

dimarts, 18 de juliol de 2017

A favor de la selecció 'interna'... amb garanties!

Circ. 2017/48
Circular en PDFLa Direcció de RRHH de BMN ens va convocar a una reunió d’urgència, dilluns passat, a les 12.30 hores per videoconferència, per parlar d’un tema relacionat amb la fusió amb Bankia. Connectats des de la seu de Palma. Dels Comitès de les Illes Balears, només varen assistir-hi tres membres de la UOB (els companys d’UGT i de CCOO degueren delegar en els companys de Múrcia i Granada) que, després, informaren de seguida els nostres delegats del Comitè de Madrid.
Quan va començar la reunió va prendre la paraula el director de Gestió de RRHH, que va explicar el següent:
  • Bankia necessita amb urgència incorporar entre 10 i 15 persones en diferents departaments relacionats amb l’àmbit regulatori: tecnologia; compliment normatiu; control global del risc; reporting, scoring...
  • La idea inicial de Bankia era dur a terme contractació externa
  • BMN ha demanat que aquestes places puguin ser proveïdes amb treballadors voluntaris, dels seus serveis centrals, que actualment estiguin fent feina en aquests quatre àmbits
  • En els serveis centrals de BMN hi ha 107 persones potencials candidates (4 d’elles, a Palma)
  • Es contactarà amb aquestes 107 persones i se les oferirà d’entrar, voluntàriament, a formar part d’un procés de selecció per anar a fer feina als departaments corresponents de Bankia, als seus serveis centrals de Madrid
  • Fins que no se celebrin les assemblees generals, no és possible el traspàs de treballadors d'una empresa a una altra, de manera que es recorreria a una “comissió de servei entre empreses”
  • En el futur (possiblement, al setembre) s’entrevistarà tota la resta de plantilla dels serveis centrals, de cara al proveïment d’altres places

En el torn de paraules, que estava a punt de quedar desert (hi ha sindicats que sembla que han perdut el remuc), UOB va demanar que el procés de selecció fos transparent i obert a tots els treballadors. La Direcció va reiterar que en el futur s’entrevistarà tota la plantilla, però ara no hi ha temps de fer un procés que abasti 600 treballadors perquè hi ha una necessitat concreta a cobrir que no admet demora.
Hem d’advertir que no sabem què és la "comissió de servei entre empreses". La Direcció va afirmar que era una figura perfectament legal, però fins que no tinguem més informació, UOB manifesta la més absoluta reserva sobre el particular. Seguirem informant.

Quan BMN també demanava ‘voluntaris’...


En temps del SIP-RIP, la ‘societat central’ (o sigui, Egea y sus muchachos) demanava voluntaris per anar a fer feina als serveis centrals de Madrid. El missatge era convenientment enriquit per les direccions d’àrea de Sa Nostra, que s’encarregaven de situar la por en la mesura justa perquè aflorassin prou ‘voluntaris’ per omplir llocs de treball a La Villa. Mesos abans, l’aleshores ‘número u’, Pau Dols, en els seus sermons a la plantilla en què defensava les bondats del SIP-RIP, deia que si algú dels Serveis Centrals volia progressar, li convenia de partir cap a Madrid, on es varen arribar a dotar uns Serveis Centrals de ‘gran banca’, amb diferents seus i un gastòrum d’escàndol. Eren temps d’ostentació i d’amagar que BMN era una entitat de mig pèl. Recordau quan ens deien que BMN havia de comprar Banco de Valencia?
Tot aquell procés de captació de treballadors per als Serveis Centrals es va fer a esquenes de la representació laboral. A alguns treballadors els donaven a signar novacions contractuals, sense informar els respectius Comitès d’Empresa, tot i l’afectació de drets laborals i la transfiguració dels seus complements salarial. Altres treballadors simplement eren desplaçats i romanien a Madrid amb despeses pagades, sense perdre vinculació amb el lloc de treball i territori d’origen i sense tocar-los l’estatus laboral i contractual. Ni transparència ni equitat: l’estil BMN.
Ara, sota els auspicis de Bankia, entitat en què es dissoldrà BMN en els propers mesos, tornen a demanar ‘voluntaris’. Hi ha un lleuger canvi en les formes, perquè ara informen la representació laboral. No volen posar en perill la fusió per una manca d’informació. Restarem atents, però, per discernir si n'amaguen alguna al darrera.

Ara és el moment d’afiliar-se a la Unió!

L’exemple de fa 800 anys de la nostra bella metàfora de la Mata de Jonc que, any rere any, recordam a la plantilla, ens vol dir que, individualment, tothom és fràgil, feble i susceptible de sucumbir a la pressió. En canvi, la unió i la informació que compartim entre nosaltres, ens fa forts. Els solitaris són vulnerables, els solidaris són resistents. Qui camina tot sol i té un problema no tendrà al costat qui li brindi auxili.
Hi ha moltes de raons per justificar l’afiliació. Una altra metàfora és l’assegurança del cotxe. És evident que es pot circular amb un vehicle sense assegurar, però el risc és gran i, tanmateix, els accidents no depenen exclusivament de la nostra prudència. Igualment, una persona assalariada que no està afiliada a un sindicat pateix d’un risc laboral molt gran. No només en situacions personals de conflicte, sinó també en situacions col·lectives no desitjades. En cas d’una fusió, per exemple, hi ha uns drets preferents superiors que afavoreixen les persones afiliades.
Unió Obrera Balear ofereix seguretat i compromís. La millor assistència en tots els ordres. La garantia d’èxit en tots els processos: en l’àmbit judicial, en el social i, evidentment, en el sindical. Afiliar-se a la UOB és tenir veu i vot en les meses de negociació en què es decideix el nostre futur laboral, participar directament en el disseny de les propostes i tenir dret a optar a les llistes electorals. Però, sobretot i part damunt de qualsevol consideració, afiliar-se a la UOB és sentir la tranquil·litat que confereix fer feina amb la solidaritat d’un gran equip de persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.